Únorové vaření

V měsíci únoru nás kromě pravidelného vaření čekala exkurze s odbornou praxí ve Střední průmyslové škole potravinářství a služeb v Pardubicích. Po milém přivítání od paní učitelky Šárky Bouchalové jsme se rozdělili do dvojic a pod dohledem studentek druhého ročníku jsme se pustili do příprav drobných zákusků. Vyzkoušeli jsme si přípravu žloutkového věnečku, piškotového lízátka, lineckých koleček a vanilkových rohlíčků. Práce se nám moc líbila a domů jsme si přinesli tácek vlastních zákusků, na kterých jsme si všichni pochutnali.

                                                                                                                             Mgr. et Mgr. Ilona Středová

Žloutkové věnečky

Recept

250 g vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)

V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce, necháme zchladnout. Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečicím papírem věnečky. Lehce pokropíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.

Krém

300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
80 g másla a lžíce rumu

Do připraveného pudinku všleháme změklé máslo a rum.

tn_obrazek_18976.jpg

tn_obrazek_18975.jpg

tn_obrazek_18974.jpg

tn_obrazek_18973.jpg

tn_obrazek_18972.jpg

tn_obrazek_18971.jpg

tn_obrazek_18970.jpg

tn_obrazek_18969.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑